Menu

Skal det være en sjokolade-øl?

I en epoke som er preget av vondt øl fra mikrobryggerier er det kanskje vanskelig å få med folk på at sjokolade er en gangbar smakstilsetning i øl. De som kanskje er enklest å dra med på at dette er en god ide er de som allerede er overbevist om at mørkt øl er godt, og at det blir bedre, jo mørkere det blir. Den som er glad i en kraftig Stout, vil også sette pris på en blanding av kaffe og sjokolade i ølen.

Hvordan lages sjokolade-øl?

brown-bottleDet finnes flere varianter av øl med sjokoladeliknende smaksandel. Ikke all sjokolade-øl inneholder faktisk sjokolade. Det er nemlig en type malt som har meget like smaker som sjokolade. Noen ganger jukses det, og resultatet er ikke egentlig sjokolade-øl, selv om smaken kan minne om en god sjokolade, spesielt om den riktige humletypen har blitt valgt, for å gi en bitterhet som man også finner i kakao.

Ekte sjokolade-øl, lages derimot ved at man tilsetter kakao-bønner under gjæringsprosessen. Om man kombinerer dette med sjokolade-malt, kan man skape en meget fyldig smaksopplevelse. Dersom man vil ta den helt ut, kan man også tilsette kaffebønner, på samme vis som man tilsetter kakao.

Et viktig tips for den som brygger hjemme, er at man først lager en likør med kakaoen. Man legger malte kakaobønner i sprit, og lar dette ligge og godgjøre seg over en uke. Alkoholen er en god vektor for å trekke ut mye smak fra både kaffebønner, så vel som fra ristede kakaobønner. Likøren tilsettes etterpå til satsen, og ølet brygger ferdig på vanlig vis.

Den beste sjokoladesmaken

Bønnene som egner seg best for å omgjøres til velsmakende øl, kalles på engelsk for Cacao Nibs. Kakaobiter på godt norsk. Dette er faktisk det sunneste sjokoladeproduktet som man kan få fatt på, med en minimal foredlingsprosess, som i moderne industri gjerne innebærer at alt som er sunt bankes ut av et produkt, før det havner i butikkhylla.

Kakaobiter er nemlig minimalt behandlet, og på samme vis som kaffebønner, er de kun blitt utsatt for minimal behandling.

Bønnene er kun blitt tatt ut av frukten, for så å bli valset og gjæret, slik at de blir faste. Deretter er det ytre bitre skallet blitt tatt av, og bønnene er blitt ristet. Bønnene er deretter blitt knust til mindre biter. De fungerer også som en snack i seg selv. De er gode, men litt bitrere enn gangbar melkesjokolade, siden der ikke er tilsatt noe sukker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *