Menu

Sjokoladens historie i Spania

Sjokoladens historie i Spania begynner etter 1520, selv om Colombus allerede etter sin 4. reise, i 1502, skal ha hatt med seg kokabønner hjem til Trastamarahoffet. Da visste man antakelig ikke hva man kunne bruke de bitre bønnene til.

1024px-Churros_with_dark_chocolate_dipGjennombruddet kommer etterhvert som spanierne erobrer Mexico og lærer mer om de plantene og den kulturen som allerede fantes der. Deretter ble kokabønner en regulær handelsvare som gikk i transport fra havnen Nueva Espania til de spanske havnebyene. Frakten av kakao var i første omgang sparsommelig, og det tok tid for spanierne å lære seg hvordan man kunne nyte disse bønnene.

Fettinnholdet i kokabønner er ganske høyt, og i aztekisk tradisjon var det vanlig å piske den pressede og mosede bønnen, på samme måte som man pisker fløte. Ofte ble det blandet inn pepper eller andre krydder, så vel som mais-øl. I Europa hadde det spanske hoffet bedre tilgang på en annen luksusvare, sukker, så vel som honning, noe som førte til at den første riktige kakaoen faktisk ble servert ved det spanske hoffet. Det var fortsatt vanlig å drikke kakao noe som i Spania holdt seg slik frem til rundt 1900. Sjokoladeplater som man kjenner dem i dag er noe som på denne tiden ikke var oppfunnet ennå.

Kakao ble ikke behandlet med den samme skepsis, som andre nye matvarer fra de erobrede områdene ble utsatt for. Drikken fant raskt aksept, på samme måter som nye krydder fra regionen, og på slutten av 1500-tallet var kokabønner noe som alle traktet etter.

Den første kakaoen i Europa

Om du vil forsøke deg på å lage kakao, slik de spanske prinsene gjorde det, finnes det flere bevarte oppskrifter fra den første tiden. Mange forskjellige krydder gikk i blandingen, både bitre smaker, sterkt krydder og søtsaker preger de forskjellige blandingene som det var vanlig å servere. I dag finner man flere konfektforretninger og produsenter av sjokoladeplater som eksperimenterer med de gamle reseptene. Hva med en svart sjokoladeplate med sitronskall, chilli og humle?

Beretninger om det første møtet med kakaobønnene

De første dokumentene som er blitt bevart, om møtet mellom spanjoler og kakao-bønner, finner man hos Bartolome de las Casas, en dominikansk munk, som reiste til den iberiske halvøya i 1544, for å besøke Prins Felipe, den fremtidige keiser Felipe II. Han hadde med seg søt-gummi, en kvae som ble brukt som tyggis, mais, så vel som kakao. Under møtet ble det servert en sjokolade-milkshake. Dominikanerne hadde bodd sammen med de innfødte i Amerika, og kjente godt til bruken av de forskjellige produktene. Det virker som om den første overføringen av dyrkbare planter ble overført til Spania, gjennom denne, så vel som andre munkeordener.

Det finnes også antydninger til at overføringen av sjokolade fant sted før arveprinsen på et offisielt møte fikk en milkshake. I 1532 skal et kirkelig skip ha ilandført bønner som tilhørte klosteret i Cadiz.

Mye vitner også om at det er munker og prester som først bidrar til å spre sjokoladen i keiserens land. I samme tid ble også planter overført til spanske kolonier i Fernando Poo i Afrika, uten tvil, for å forbedre forsyningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *