Menu

Hvor og hvordan vokser kakaotreet?

Kakaotreet, Theobroma cacao er et lite tre, som maksimalt oppnår en høyde på fire meter. Det finnes i tropiske strøk rundt ekvator, i et belte som strekker seg fra 20 grader nord, til 20 grader sør. Den tilhører undervekstene i regnskogen, og trives godt i villmarken. Dette gjør det vanskelig å skille mellom kultivert og odlet kakao.

Opprinnelsen til kakaotreet

Optimized-Fotolia_44096508_kakaoplanteOpprinnelig kommer kakaotreet fra de tropiske områdene i Sentral-Amerika og Sør-Amerika, og trives i så måte i andre tropiske områder som minner om arnestedet. Plantefamilien Theobroma har fått æren av et meget spesielt navn. Oversetter man Theobroma, betyr det nemlig gudemat. Det finns nemlig en del planter i samme art som bærer smakfulle frukter. Theobroma Bicolor er den nærmeste slektningen til kakao, men mange sier at den ikke smaker like godt. Fruktkjøttet rundt bønnene er derimot spiselig og velsmakende. Grandiflorum er en annen variant, som lukter som en blanding av sjokolade og ananas, men som smaker som en blanding av pære og banan.

Kakaotreet har blitt utsatt for flere nøyaktige genetiske studier, også for å finne det nøyaktige stedet hvor det kom fra. Mest sannsynlig overlevde plantene den siste istiden på grensen mellom Peru og Brasil, og ble derfra importert av mennesker, til det sørlige Mexiko, i en prosess som kan ha tatt mange tusen år.

Kakaotreet deretter ble i sin turne rundt verden, spredd av munkeordener som hadde kontakt med de innfødte i de erobrede spanske områdene i Amerika. På det viset spredde kakaoen seg til misjonsstasjoner i hele Det habsburgiske riket, og til andre områder hvor den katolske kirken var til stede.

Treet i seg selv

Kakaotreet har lange store blader, omtrent 10 til 40 centimeter lange, og 5 til 20 centimeter brede. Blomstene vokser rett ut fra stammen, og på eldre grener. De er små, med en diameter på en til to centimeter, og de vokser i store klaser. Som regel er de lyst rosa. I motsetning til mange andre blomster i verden, blir ikke blomstene til kakao-treet befruktet av bier, men av små fluer. Fluene vedlikeholdes også i plantasjene, fordi de har vist seg å være langt mer effektive befruktere, enn kjente kunstige metoder for befruktning.

Hele kakaokapselen

Frukten kalles for kakaokapsel, og er en oval pode på 15 til 30 centimeter i lengde, med en diameter på rundt 8 til 10 centimeter. Under vekstfasen er kapselen grønn, men frem mot modningen bytter den farge, over gult til levende orange. I moden tilstand veier hele poden rundt 500 gram. Inni poden finner man 20 til 60 frø, det som i dagligtale kalles for kakaobønner. Rundt frøene finnes et hvitt fruktkjøtt. Fruktkjøttet kan brukes til å lage juice, smoothies eller gele. Det kan også gjæres for å lage en fruktvin, men vanligvis brenner man sluttproduktet til brennevin.

Frøene – eller kakaobønnen

I frøene finner man store mengder fett. Fettinnholdet ligger rundt 40 til 50 % av hele innholdet. Dette fettet omtales gjerne som kakaosmør. Det er også i fettet at man finner det psykoaktive stoffet Theobromin, som gjør mange så glade i sjokolade. I små mengder gir stoffet bedre blodomløp og en økt oksygenføring i blodet, noe som gjerne brukes som reklame. Det som da ikke nevnes er at dette er en fellesnevner for de fleste stoffer av denne typen, og at man har den samme effekten om man tar en dram eller en Ibux.

Det betyr ikke at man ikke burde spise sjokolade. Det finnes nemlig flere stoffer som har en positiv effekt for den menneskelige biologien. Stoffer som proanthocyanidin og pectin er organiske stoffer som planten produserer for sin egen helses skyld. Hos mennesker beskytter disse stoffene mot virus og bakterier og andre mikroorganismer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *